Nyheter om diabetes

Socialstyrelsen om sjukvårdens kostråd

I början av december kom skriften "Kost vid diabetes", där Socialstyrelsen öppnar för fler val och bättre anpassning till individuella önskemål i sjukvårdens kostrådgivning. Vägledningen visar att flera olika sorters livsmedel har effekter som minskar dödligheten och risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

En het potatis har handlat om hur flexibla de nya rekommendationerna ska vara. Socialstyrelsen pekar ut fyra typer av kosthållning som har en positiv inverkan på långtidsblodsocker och blodfetter, nämligen:

  • Traditionell diabeteskost. Här ingår mycket frukt och grönsaker, fisk ett par gånger i veckan samt fullkornsvarianter av bröd , ris och pasta.
     
  • Traditionell diabeteskost med lågt glykemiskt index, GI. Här betonas vikten av att äta bönor, linser, bulgur och motsvarande livsmedel.
     
  • Medelhavskost med mycket frukt, baljväxter och grönsaker. Fisk ingår också, däremot sparsamt med rött kött.
     
  • Måttlig låghydratkost. Här är kött, fisk ägg och grönsaker viktiga inslag.


Samtidigt utelämnas den populära LHCF-kosten och Atikinsdieten, som båda bygger på ett extremt lågt intag av kolhydrater. Den nya vägledningen innehåller råd för hur vården bör hantera patienter som väljer bort kolhydrater, men man konstaterar samtidigt att det vetenskapliga underlaget för hur personerna påverkas fortfarande är bristfälligt.

Ladda ner rekommendationerna här
Anmalan mobil

Till studier

Du kommer nu att lämna diabetesstudien.se och skickas till ett anmälningsformulär.

Som registrerad kommer du att få förfrågan om du vill delta i kommande studier. Observera att det kan dröja innan vi kontaktar dig. Du kan när som helst maila till oss och be att få blir avregistrerad från registret.

Till studier

Till nyhetsbrevet

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på diabetesstudiens nyhetsbrev. Prenumerationen är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. 
E-postadress