DIABETESFORSKNINGENS HISTORIA

Diabetes är känt sedan långt tillbaka i tiden, men det var först på 1920-talet som sjukdomen på allvar började uppmärksammas i och med upptäckten av insulinet. Det som tidigare varit en sjukdom med dödlig utgång kunde helt plötsligt hållas i schack så att patienten kunde leva ett relativt normalt liv. På bara 90 år har diabetesforskningen utvecklats något enormt och världsledande på området är faktiskt det företag som en gång i tiden tog med sig upptäckten över Atlanten och hem till Danmark. Här kan du läsa om diabetesforskningens och Novo Nordisks historia.

1921

1921

Fredrich Banting och Charles Best

INSULINET UPPTÄCKS
De fyra kanadensiska forskarna Fredrich Banting, Charles Best, James Macleod och Bertram Collip upptäcker insulinet. År 1923 tilldelas två av dem, Banting och Macleod, Nobelpris för just denna upptäckt. Banting vägrar först att ta emot priset och låter meddela att det minsann var han och Best som gjort upptäckten tillsammans och att övriga parter inte varit så värst involverade. Efter en hel del turbulens tar Banting till slut emot priset, delar prissumman med Best, medan Mcleod i sin tur delar sitt pris med den fjärde forskaren Collip. Även om oenigheter rådde angående vem som var ytterst ansvarig för upptäckten, så var alla rörande överens om att den var värd alla nobelpris i världen.

1922

1922

August och Marie Krogh

TILLSTÅND ATT FRAMSTÄLLA OCH SÄLJA INSULIN I SKANDINAVIEN
Året efter upptäckten i Kanada beger sig danska paret August och Marie Krogh till USA. August som är professor vid Köpenhamns Universitet och belönad med Nobelpriset i fysiologi, hade bjudits in till en landsomfattande föreläsningsturné av sina forskarkollegor vid Yale. Under sina resor i USA får paret dagligen rapporter om personer med diabetes som behandlats med insulin och blir minst sagt intresserade. Efter ett möte med forskargruppen i Toronto återvänder paret till Danmark med tillstånd att tillverka och sälja det livsviktiga insulinet i Skandinavien.

Väl hemma slår sig Krogh ihop med danske läkaren Hans Christian Hagedorn, och efter idogt arbete lyckas man framställa en liten mängd insulin från nötkreatur.

1923


NORDISK INSULIN LABORATORY GRUNDAS

August Krogh och Hans Christian Hagedorn startar företaget Nordisk Insulin Laboratory, idag kallat Novo Nordisk. Man knyter till sig ingenjör Harald Pedersen och ger honom ansvar för att ta fram en maskin som kan användas för att framställa insulin. Strax därefter har tillräckligt mycket insulin tillverkats så att den första svenska patienten kan behandlas med insulin. Efter ett tag ansluter Haralds bror, apotekare Thorvald Pedersen, sig till Nordisk. Thorvald kommer dock inte överens med Hans Christian och sparkas 1924, varvid även brodern Harald lämnar företaget.

1925

1925

Insulin Novo


NOVO TERAPEUTISK LABORATORIUM GRUNDAS

Bröderna Pedersen bestämmer sig snart för att själva börja producera insulin och man startar företaget Novo Terapeutisk Laboratorium. Relativt snart lyckas brödraparet producera en insulinprodukt de själva kallade ”Insulin Novo”. Harald tar även fram en speciell spruta med vilken patienter ska kunna injicera sig med insulin. Från och med nu finns insulin tillgängligt för patienter i Danmark.

1926


Nordisk grundar Nordisk Insulinfond med syfte att stödja fysiologisk och endokrinologisk forskning och personer med diabetes i Skandinavien.

1932

1932

Steno Memorial Hospital

Nordisk grundar Steno Memorial Hospital, ett forsknings- och behandlingscenter för personer med diabetes.

1951


Novo grundar Novo Fonden i syfte att stödja vetenskapliga, sociala och humanitära sakfrågor.

1987

1987

Novo börjar producera humant insulin med hjälp av genetiskt modifierade jästceller.

1989

Nordisk Insulin Laboratory, Nordisk Insulinfond och Novo Fonden går samman och bildar Novo Nordisk Foundation vars viktigaste uppgift blir att stötta vetenskapliga sakfrågor. Novo Industri A/S och Nordisk Gentofte A/S går samman till Novo Nordisk A/S, världens ledande tillverkare av insulin.

2001

2001

Novo Nordisk upprättar World Diabetes Foundation i syfte att förbättra diabetesvården i utvecklingsländer.


...OCH FRAMTID

Med tanke på utbudet av dagens diabetesmediciner är det lätt att tro att alla som lever med diabetes har optimal kontroll över sina blodsockernivåer. Så enkelt är det tyvärr inte. Det som fungerar för en person behöver inte nödvändigtvis fungera för en annan. Och det som passar idag kanske inte passar om några år. Därför är det viktigt med ett brett utbud av behandlingsalternativ som kan anpassas till varje individs aktuella behov. Med andra ord; kontinuerlig forskning och utveckling inom diabetesområdet är grunden för att i framtiden ännu bättre kunna behandla diabetes. Därför gör Novo Nordisk precis som föregående år, stora investeringar i forskning och utveckling under 2014 och framåt. Och detta innebär fler kliniska studier i Sverige.

År 1923 påbörjade Novo Nordisks grundare en resa för att förändra diabetes. Idag är vi tusentals anställda över hela världen som bidrar till att upptäcka och utveckla innovativa läkemedel för diabetesbehandling, och att göra dem tillgängliga för patienter i Sverige och över hela världen. Vår målsättning är klar och tydlig; vi vill bota diabetes. Men för att göra det behöver vi hjälp från hjältar som du. Tillsammans förbättrar vi förutsättningarna för ett liv med diabetes. Tillsammans förändrar vi diabetes.

Anmalan mobil

Till studier

Du kommer nu att lämna diabetesstudien.se och skickas till ett anmälningsformulär.

Som registrerad kommer du att få förfrågan om du vill delta i kommande studier. Observera att det kan dröja innan vi kontaktar dig. Du kan när som helst maila till oss och be att få blir avregistrerad från registret.

Till studier

Till nyhetsbrevet

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på diabetesstudiens nyhetsbrev. Prenumerationen är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. 
E-postadress